De 9 Maanden bestaat 10 jaar

Deze 10 veranderingen maakten wij mee in 10 jaar tijd

Dit jaar is een feestjaar. Een jubileumjaar. Onze verloskundigenpraktijk in Harderwijk bestaat 10 jaar. Dat laten we niet zo maar voorbij gaan. Prijsvragen, blogs en een feest gaan allemaal voorbij komen dit jaar.

Het begin
Met z’n tweeën in een gedeelde praktijkruimte waar we spreekuur deden tussen de voedingsbeha’s en borstkolven. Wat waren we trots. We waren overtuigd van wat wij de Harderwijkse zwangeren te bieden hadden. Maar het was nog niet helemaal zoals we het voor ogen hadden. Al snel breidden we uit met een echospreekuur.

Ontwikkeling praktijk
Nog wat later verbouwden we de praktijkruimte die we niet meer hoefden te delen. We werden zelf (weer) moeder. Wat een verrijking was dat. Ons nog meer kunnen inleven in onze cliënten.

Inmiddels zijn we alweer ruim 4 jaar een drie vrouwspraktijk. Want onze stagiaire werd onze waarneemster en daarna deel van onze maatschap.

We bleven ons ontwikkelen. Er kwam een anticonceptiespreekuur bij. Daarmee hadden we een primeur in de regio. Tevens breidden we ons werkgebied uit door een tweede spreekuurlocatie in Hierden.

Vreugde en verdriet
Zo maakten we heel wat mee de afgelopen 10 jaren. Vooral veel vreugde en succes. Hoe gaaf is het als je plan voor een eigen praktijk zo goed lukt. Na een nacht werken een warm glibberig baby’tje mogen aanpakken dat geeft zo veel voldoening. Een jonge meid van net 18 een vrouw en moeder zien worden in die uren van hard werken. Of een ervaren moeder volledig op eigen gevoel een derde kindje zien baren.

Die onzekere, angstige zwangeren die na een prachtige bevalling zich zo ontzettend trots voelt. Allemaal momenten die we koesteren.

Maar ook verdriet en uitputting bij cliënten en bij onszelf. Dit vak vraagt ook veel van ons. We doen het met liefde. Maar als we aan het werk zijn staat de cliënt op één. En of wij moe zijn, chagrijnig, net met ruzie van huis zijn gegaan of menstruatiepijn hebben dat doet er niet toe. Zo hadden wij ook wel eens een pauze nodig.

Ook het leed van cliënten gaat ons aan het hart. Er gebeuren ook zat verdrietige dingen. Tijdens de zwangerschap of geboorte. Zo doe je kraamvisite bij een gezonde roze baby. En op het volgend adres gaan we langs bij een stilgeboren kindje. Een jaar later zit de moeder van dat kindje weer zwanger op spreekuur. Met een heel dubbel gevoel van nog vers verdriet, angst maar ook blijdschap. Daar hebben we ook niet altijd woorden voor.

Ons vak verloskunde, wat maakte dat door de afgelopen 10 jaar in Harderwijk?
In het begin hadden we een hele nuchtere groep cliënten die zich tijdens de zwangerschap liet adviseren en informeren door ons en door zwangerschapscursussen. Aanstaande ouders die met vertrouwen de bevalling in gingen.

We maakten al vrij snel de media ban mee waarbij de verloskundige en de thuisbevalling volledig werd afgemaakt. De thuis bevalling kreeg de schuld van de relatief hoge babysterfte in ons land. Mensen werden even ongerust. Toch hielden onze cliënten vertrouwen in ons en hun eigen lijf. De één koos nog gewoon voor een thuisbevalling. De ander beviel liever poliklinisch. Daarvoor creeerden we samen met andere verloskundige praktijken en het ziekenhuis een geboortehuis. Een fijne plek voor een verplaatste thuisbevalling.

Onze cliëntele breide zich uit en werd daardoor gevarieerder. We komen inmiddels in ‘volksbuurtjes’, villa’s en het AZC.

Mensen gebruikten steeds vaker het internet om informatie te verkrijgen en zelf diagnoses te stellen. Ze stelden ook kritischer vragen aan ons. Zoals: Is het wel verstandig om tot 42 weken te wachten op de geboorte? Of waarom zou ik niet gewoon voor een ruggenprik kiezen? Het houdt ons scherp.

Vertrouwen in een goede afloop nam helaas af door al die beschikbare informatie.

Tijd en aandacht
Tegelijkertijd kwam er bij mensen minder tijd voor voorbereiding op het ouderschap. Eén-daagse bevalcursussen vieren hoogtij en tijd maken in de agenda voor een controle bij de verloskundige is soms lastig. Als ik vooruit kijk naar de komende 10 jaar dan heb ik hoop. Ik hoop doordat wij tijd en aandacht blijven geven aan de zwangere, dat ze zichzelf dat ook weer gaat gunnen. Tijd maken om te voelen wat goed is voor haar en haar kind. Aandacht voor de nieuwe levensfase waaraan ze met haar partner begint. Terug naar de basis. Terug naar het vertrouwen dat ze hiervoor gemaakt is. Wij zien daarvan namelijk dagelijks het resultaat. Gezonde en tevreden moeders en baby’s. En dat maak dat we nog lang plezier in ons werk blijven ervaren.