ECHO

Echo

De echo is een leuk en spannend onderdeel tijdens de zwangerschap. Wanneer je je bij ons aanmeldt zullen we na het noteren van enkele algemene gegevens, samen met jou de zwangerschapsduur berekenen. Dit gebeurt aan de hand van de eerste dag laatste menstruatie en het verloop van je laatste 3 menstruatiecycli. Vervolgens plannen we dan een vroege echo rond je 7e zwangerschapsweek en een termijnecho rond de 10e week.
Tijdens deze afspraak wordt bekeken of het embryo zich in de baarmoeder heeft genesteld, of het hartje klopt en de lengte van het embryo wordt opgemeten. Tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap groeien alle embryo’s gelijk en kan dus exact worden bepaald hoeveel weken en dagen je zwanger bent. Bovendien wordt bekeken of er sprake is van een eenling of meerling zwangerschap.

Echo-Harderwijk-1-800px

Soms kan de zwangerschapsduur na de 1ste echo nog niet precies worden bepaald. Gelukkig heb je dan nog een echo gepland staan zodat je snel meer duidelijkheid krijgt. Let op: de echo wordt inwendig gemaakt voor de beste beeldvorming!

Houd er bovendien een klein beetje rekening mee dat je bij deze echo’s soms ook slecht nieuws kan krijgen. Het is namelijk ook mogelijk dat er geen vruchtje zichtbaar is of wel een vruchtje maar geen hartactie (meer). Voor meer informatie hierover kan je kijken op de pagina zwangerschap.

Later in de zwangerschap is het ook mogelijk om bij ons een geslachtsbepalende echo te laten maken. Dit is geen medisch noodzakelijke echo, dus hier zijn kosten aan verbonden. De kosten hiervoor zijn €35 en we vragen je te betalen per pin.
Nog weer iets later kan je bij ons een 20-weken SEO laten uitvoeren. Deze echo heeft als doel, het opsporen van afwijkingen bij jullie kindje. Meer informatie hierover lees je hier.
Een andere reden voor een echo is een extra groeicontrole van de foetus. Als we tijdens ons uitwendig onderzoek van je buik merken dat je kindje wat weinig gegroeid is of juist heel snel groeit, kunnen we een echo inplannen om meer te weten te komen over de grootte van je kindje.

Soms valt het ons ook op dat er veel of weinig vruchtwater is, ook dit is een reden voor een echo. En natuurlijk als we niet goed voelen hoe je kindje ligt bij 34-36 weken zwangerschap. Al deze echo’s vinden bij ons in de praktijk plaats. Echo’s geven ons in zo een geval dan net even wat meer informatie om een juist beleid te kunnen voeren.

Dit beleid kan inhouden dat we overleggen met of doorsturen naar de gynaecoloog. Dit doen we als de groei van de foetus, hoeveelheid vruchtwater of ligging afwijkt van de normale marges.

Heb je zelf twijfels over de groei van je buik (bijvoorbeeld doordat je opmerkingen krijgt uit je omgeving) of over de ligging van je kind of was je vorige kindje erg klein of groot, laat dit ons dan weten, dan overleggen we met je hoe we daar het beste mee om kunnen gaan.