Dagboek van een verloskundige

Verloskundige – een vak vol uitdaging

Vanwege ons 10 jarig bestaan mogen wij 2 keer het boek “Dagboek van een verloskundige” van collega Marlies Koers weggeven. Dit boek zet ons zelf ook aan het denken over al die bijzondere spannende en minder spannende geboortes die wij mochten begeleiden de afgelopen 10 jaar.
Verhalen die je hoort over geboortes hebben meestal een spannende insteek. Het ging ineens super snel. Of er waren ineens zorgen over moeder of kind. Of het duurde meer dan 48 uur voor de baby eindelijk was geboren. Echter de meeste geboortes die wij meemaken verlopen zonder die spanning en sensatie. Natuurlijk is het voor de ouders spannend. En ook wij zijn steeds alert voor het geval er toch een onverwachte wending plaatsvindt, maar meestal gebeurt dit niet.
Toch is elke geboorte bijzonder en anders en voor ons elke keer weer een uitdaging. Waar voor mij de uitdaging ligt is de optimale geboorte ervaring voor de moeder bewerkstelligen. Een blije moeder geeft een grote kans op een blije baby zeggen we altijd.

Badbevalling
Dan denk ik aan die moeder die heel graag thuis in bad wilde bevallen. Ze belde mij ‘s ochtends op, omdat haar vliezen waren gebroken en de weeën waren begonnen. Toen ik bij haar thuis kwam, gaf ze aan dat ze de weeën erg pittig vond en misschien toch naar het ziekenhuis wilde voor pijnstilling. Een blije moeder is belangrijk, dus ik neem deze wens altijd serieus. Ik kan haar pijn niet voelen. Ik wist echter ook dat in haar geboorteplan stond dat ze geen medicijnen tegen de pijn wilde. Dilemma…
Goed, dan eerst maar even kijken hoe de ontsluiting is gevorderd en dan samen afwegen wat we gaan doen. Gelukkig bleek de ontsluiting al mooi gevorderd. Dit gaf de moeder al wat hoop en we hadden de optie van een warm bad klaar om het in ieder geval nog een kans te geven thuis. Meestal geef ik dan duidelijk aan ‘laten we het nog … uur de tijd geven en dan nogmaals bespreken hoe het gaat’. Dit geeft de barende houvast en zekerheid. Bij deze bevalling pakte dat goed uit, want het warme water gaf de nodige verlichting tegen de pijn. De aanstaande moeder zette een knop om en is prachtig thuis bevallen naar haar volle tevredenheid.

Pijnstilling
Mocht de wens voor pijnstilling toch herhaald zijn, dan had ik haar naar het ziekenhuis gebracht en het aan de kundige collega’s daar overgedragen. Dan wens ik dat de moeder in haar kraambed ook kan zeggen dat het de juiste keuze was en dat ze tevreden over haar bevalling is. Dat is voor ons namelijk het belangrijkste. Een vrouw draagt haar geboorte ervaring namelijk haar hele leven met zich mee.

Circe Ouwerkerk
Verloskundige vanuit vertrouwen

Voor de bijbehorende prijsvraag bekijk je onze Instagram of Facebook

Dagboek van een verloskundige